Kuntosalilla treenaaminen ja raskaus

Monet odottavat äidit uskovat edelleen, että kuntosalilla käynti on raskauden aikana kiellettyä. Totuus on onneksi täysin päinvastainen, sillä kuntosalilla treenaaminen ja raskaus sopivat hyvin yhteen!

Raskaana kuntosalille?

Tässä hyviä uutisia kaikille niille raskaana oleville naisille, jotka nauttivat liikunnasta ja käyvät kuntosalilla; kuntosalilla treenaamista ei nimittäin missään nimessä tarvitse lopettaa raskauden ajaksi.

Jos raskaus on vielä hyvin alkuvaiheissa, tuleva äiti voi harrastaa liikuntaa täysin normaalisti, eikä treeniohjelmaa tarvitse sen kummemmin muuttaa. Samalla on myös tärkeää, että kuntoilija oppii kuuntelemaan kehoaan, ja jos jokin liike ei tunnu enää hyvältä, sitä ei kannata enää suorittaa. Raskauden edetessä huomioon kannattaa kuitenkin ottaa muutamia tärkeitä näkökulmia, jotka voivat muuttaa hieman kuntosalitreenin sisältöä.

Valitse liikkeet ja lajit tarkkaan

Raskaana olevien naisten kannattaa välttää mahdollisuuksien mukaan erityisesti tärähteleviä liikkeitä ja sellaisia liikuntalajeja, jotka sisältävät nopeita suunnanvaihtoja tai hyppyjä. Kyse ei tässä mielessä ole vauvan terveydestä, vaan tulevan äidin kehon tuomista muutoksista, sillä raskauden aikana naisen nivelillä on tapana löystyä, jolloin myös loukkaantumisriski kasvaa.

Kuntosalitreenin ohella on tärkeää keskittyä harrastamaan myös aerobista liikuntaa, kuten kävelyä, pyöräilyä tai uintia. Lisäksi, kun raskaus on edennyt toiselle kolmannekselle, sykkeen tahtia tulisi seurata entistä tarkemmin, eikä se saisi esimerkiksi puolen tunnin yhtäjaksoisen treenin aikana nousta yli 150.

Myös vatsalihasharjoitusten kanssa kannattaa olla tarkkana. Esimerkiksi klassiset rutistukset kannattaa jättää suosiolla treeniohjelmasta pois, sillä ne kohdistavat painetta kohdun seudulle. Myös suuret painot tulisi raskauden ajaksi vaihtaa kevyempiin painoihin. Tärkeintä olisikin ymmärtää, että raskauden aikana keskitytään pikemminkin lihaskunnon ylläpitoon, ei niinkään niiden kasvattamiseen.

Kohtuus kaikessa

Raskausaikana myös liikunnassa kohtuus on kultaa. Reipas, mutta samalla rento liikkuminen laskee stressiä, jolloin myös sikiö voi hyvin. Samalla treenissä kannattaa keskittyä entistä enemmän lantionpohjan lihaksia vahvistaviin ja keskivartaloa tukeviin liikkeisiin, jotka tekevät sekä odotusajasta mukavamman että edistävät nopeampaa palautumista synnytyksen jälkeen.

Raskausaikana treenaamisen tulisi ennen kaikkea tuottaa hyvää oloa ja laskea stressiä, joten kuntoilussa kannattaa ehdottomasti keskittyä rentoutumiseen sekä oman että lapsen hyvinvointiin.